sunnuntai 27. helmikuuta 2011

Asettumisesta ja opiskelusta

Kohta kuukausi takana. Konkreettisimmin ajan kulumisesta ja kaiken hetkellisyydestä muistuttavat pois lähtevät ihmiset. Sää ei juuri kerro minkään etenemisestä tai kesän lähestymisestä. Tällä viikolla on satanut jopa lunta. Espanjalaisten mielestä baarista on mukava pyöräillä lumisateessa kotiin. Erilaista, sano.

Alun vapauden jälkeen myös opiskelut alkoivat. 2000-luvun kirjoittajana haluan nuoleskella yleisöä, joten käydään tämä nopeasti läpi. Kolme kurssia. Yksi journalistiikan kurssi, jossa lähdettiin aika perusteista. Ensimmäisen luennon opettaja ei tiennyt vaihtareiden olemassaolosta, joten lähinnä paikallisella kielellä mentiin. Ennen luentoa tapasin samalla kurssilla olevan hollantilaisen Ellan, joka oli juuri tullut Jyväskylän viestintätieteiden laitokselta vaihdosta. Toinen kurssi käsittelee Pohjois-Amerikan historiaa ja kulttuuria Yhdysvaltain itsenäistymisestä näihin päiviin asti. Paljon on asiaa, ja Atlantin takaa tulleet opettajat osaavat asiansa. Kolmas kurssini on paikallista historiaa ja kulttuuria, siis klassinen vaihtarikurssi. Ihan kivaa on ollut.

Jos jokin voi ärsyttää, niin jatkuva kaupassa ravaaminen ja ruuan laittaminen. Miksi täällä ei syödä lounasta? Miksi yliopistolta ei saa lämmintä ruokaa? Puuro-Karia ja maagista lukua 2,50 on oikeasti ikävä.

Toisen kerran irtaannuin Groningenista, kun kävimme yhden yön reissulla Amsterdamissa. Ilman mitään suunnittelua reissua voi kutsua onnistuneeksi. Löysimme halvan hostellin, paheelliset kadut, Amsterdam ArenAn ja mukavan baarin PSV-Ajax-matsia varten. Stadionilla heti aulassa olivat vierekkäisissä kuvissa Luciano Pavarotti, Kuningas ja Popin kuningas. Stadionilla esiintyneistä miehistä hienoin oli toki keskellä. Opastetun stadionkierroksen jälkeen kävimme vielä Ajaxin museossa, jossa Litmanen oli myös vahvasti edustettuna. Hieno video "kuvasi" pelaajista suurimpien lapsuuden pelejä, jonka jälkeen tuli aitoa kuvaa Litmasen, Rijkaardin ja Cruyffin hienoimmista maaleista. Litmasta näytellyt lapsi oli kovasti Jarin näköinen, mutta kenttä näytti enemmän hollantilaiselta puistolta kuin Kisapuistolta.
Frank de Boerin paikalla Ajaxin pressissä.

ArenAlla esiintyneet kuninkaat.
Kuningatteren aitiossa. Kuningatar on käynyt aitiossaan kolmesti 15 vuodessa, eikä kertaakaan Ajaxin pelissä.
Lippu FC Groningenin seuraavaan kotimatsiin on myös taskussa, joten ensi viikonloppu lievittää jälleen kaipuuta stadioneille. Kahden murskatappion jälkeen kurssin on käännyttävä, jos joukkue haluaa unelmoida europaikasta. Nyt nukkumaan Damin rasitukset pois. Mies ja blogi palaavat sen jälkeen toivottavasti hieman virkeämpinä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti